The museum’s corpus acts as a symbolic element within the urban ensemble of the southern end of the historical centre of Mainz and also as eye-catcher and noise absorber. The museum’s corpus and double-storeyed atrium building rise up from the topographically designed base. The museum shell is formed of an interstitial space between outside and inside. The museum’s split-level spaces are arranged vertically and connected via a circulating access area. The exhibition areas are strut-free, offering flexibility in implementing different exhibition concepts.

Project
Archaeological Center

Location
Mainz

Competition
1st Prize

Timeline
2010 / not implemented

Client
Ministry of Finances Rhineland-Palatinate

Structural planning
Ingenieurteam GmbH Bergmeister, I

HVAC planning
BPS Engineering, A / Transsolar Energietechnik GmbH, D

Landscape planning
Land in Sicht, A

Light design
Designbüro Christian Ploderer GmbH, A

Acoustics
Müller-BBM GmbH, D

Renderings
tnE

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9